Show simple item record

dc.contributor.advisorUTAMA, NAFI ANANDA
dc.contributor.advisorPRABASARI, INDIRA
dc.contributor.authorDEWI, DINITA WULANDARI
dc.date.accessioned2019-10-01T06:04:02Z
dc.date.available2019-10-01T06:04:02Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://repository.umy.ac.id/handle/123456789/29246
dc.descriptionThis study aimed to find the best concentration from various vanilla and basil essential oils concentration and find the best combination of edible coating alginate and essential oils of vanilla and basil as antibacterial for Manalagi-apples freshcut. Essential oils used consist of vanilla 0.6 % and 0.9 %, basil 0.3 % and 0.6 %. The study was conducted with an experimental method in the form of an antibacterial assay of various essential oils and the application of edible coating alginate with antibacterial on Manalagi-apples fresh-cut used Completely Randomized Design (CRD) with single factor. The parameters observed was the resistivity of antibacterial, microbiology population, weight loss, hardness, total acid titration, total dissolved solids, reducing sugars, and pH test. The result indicated that the treatment of 2 % alginate + 0.6 % vanilla was the best treatment in inhibiting bacterial growth in the Manalagi-apples fresh-cut.en_US
dc.description.abstractPenelitian ini bertujuan menentukan konsentrasi terbaik dari berbagai konsentrasi minyak atsiri vanili dan kemangi dan menentukan kombinasi terbaik dari edible coating alginat dan minyak atsiri vanili dan kemangi sebagai antibakteri pada freshcut buah apel Manalagi. Minyak atsiri yang digunakan terdiri dari vanili 0,6 % dan 0,9 %, kemangi 0,3 % dan 0,6 %. Penelitian dilakukan dengan metode eksperimental berupa uji antibakteri berbagai minyak atsiri dan aplikasi edible coating alginat berantibakteri pada fresh-cut buah apel Manalagi yang disusun dalam Rancangan Acak Lengkap (RAL) dengan rancangan perlakuan faktor tunggal. Parameter yang diamati uji daya hambat, uji mikrobiologi, susut berat, kekerasan, total asam titrasi, total padatan terlarut, gula reduksi, dan uji pH. Hasil penelitian menunjukkan perlakuan alginat 2 % + vanili 0,6 % merupakan perlakuan terbaik dalam menghambat pertumbuhan bakteri pada fresh-cut buah apel Manalagi.en_US
dc.publisherFP UMYen_US
dc.subjectESSENTIAL OILSen_US
dc.subjectMINYAK ATSIRIen_US
dc.subjectALGINATEen_US
dc.subjectALGINATen_US
dc.subjectMANALAGI-APPLES FRESH-CUTen_US
dc.subjectFRESH-CUT APEL MANALAGIen_US
dc.titlePENGARUH PEMBERIAN MINYAK ATSIRI VANILI DAN KEMANGI DALAM EDIBLE COATING ALGINAT SEBAGAI ANTIBAKTERI Fresh-cut APEL MANALAGI (Malus sylvestris Mill.)en_US
dc.typeThesis SKR 250en_US


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record